A fehér az új fekete

„A fehér az új fekete” – Ehhez az izgalmas témához kérte a segítségemet egy kedves fotós ismerősöm. Mindig különleges kihívás egy tematikus sorozat elkészítése, ezért természetesen elvállaltam. 🙂

Ilyen fotózások alkalmával részben szabad kezet kapok, hiszen az én elképzeléseim, ízlésem szerint válogatom össze a ruhákat és kiegészítőket. Másrészt persze vezetve vagyok, mert a tematika iránymutatását tartanom kell. A feladat nehézsége abban rejlik, hogy az elkészült képek egységesek legyenek, de mégsem egysíkúak.

Mielőtt belekezdtem a válogatásba, először átgondoltam, hogy tulajdonképpen mit is jelentenek nekem egyénileg valamint globálisan a fehér illetve fekete színek.

Fehér – jelentése kultúránként eltérő.  Európa nagy részén a házasságot, békét, tisztaságot szimbolizálja, Kínában és Japánban a gyász színe, Új-Guineaban a jólétet társítják hozzá. A fehér szín jelenthet még tiszta lapot, új kezdetet is.

Fekete – rejtélyes szín, amit a félelemmel és az ismeretlennel is társítunk. (pl fekete lyukak). A kereszténységben a halál és  gyász szimbóluma. Alázatot is kifejez, ezért választották a papok és bencés szerzetesek öltözékének színéül. Mindemellett a fekete tekintélyt, erőt, magabiztosságot, függetlenséget sugároz.

A tárgyilagos tények végiggondolása közben bevillant egy érdekes hasonlóság a két szín között. Számomra mindkettő olyan, akár egy üres festővászon. Egy monokróm outfit, legyen az fehér vagy fekete, olyan egységes felületet képez, amit tetszés szerint színezhetünk, formálhatunk. Nem zavarnak be a minták, az élénk árnyalatok. Annál inkább fektethetjük a hangsúlyt a formákra és az izgalmas textúrák találkozásaira.

Ez alapján választottam végül a ruhákat, és ezen gondolatmenetet továbbfűzve készítettük el a képeket! A fehér (és a fekete) a ruhatár alapszínei. Kikerülhetetlenek és időtállóak. Tudatos forma és anyagválasztással örökké izgalmas részét képezhetik megjelenésünknek.

 

Határozott vonalvezetés

 

Decens romantika

Fodrok, hullámok

 

Fiatalos lendület

Fotó: Csató Zsuzsanna

Haj és smink: Rédli Ágnes

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük